Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseoxo/domains/urbassc.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Dobre testy wykrywają celiakię - URBASSC Nowoczesne wnętrza

Dobre testy wykrywają celiakię

W obecnych czasach u wielu osób można zaobserwować nietolerancję glutenu. Białko to występuje w ziarnach niektórych zbóż, takich jak pszenica, żyto lub jęczmień. Klasycznymi objawami jelitowymi, które towarzyszą nietolerancji jest spadek masy ciała, zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, nudności, wymioty i bóle brzucha. Ta choroba o podłożu immunologicznym częste zdiagnozowana jest na podstawie badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Wskazania do wykonania testów na celiakię

dobry test na celiakięPolega na pobraniu wycinków i poddaniu ich badaniom histopatologicznym. Bardzo popularne w obecnych czasach są również badania genetyczne, które dają jednoznaczne wyniki. Nadmierna reakcja układu odpornościowego na gluten często występuje u osób chorych na toczeń rumieniowaty, reumatoidalne zapalenie stawów i cukrzycę. W przypadku występowania różnych problemów ze strony układu pokarmowego warto wykonać dobry test na celiakię. Dzięki niemu można właściwie zdiagnozować problem. Badania laboratoryjne, biopsja śluzówki jelita cienkiego są często stosowane w celu postawienia diagnozy. Rozpoznanie celiakii jest możliwe w przypadku zaniku kosmków jelitowych. Badania laboratoryjne polegają na pobraniu krwi. Dzięki nim można oznaczyć aktywność przeciwciał przeciwko  transglutaminazie tkankowej, deamidowanej gliadynie, endomysium mięśni gładkich. Z kolei testy genetyczne mają na celu wskazanie predyspozycji genetycznych. W przypadku wystąpienia antygenów można wykluczyć to schorzenie. Należy zdawać sobie sprawę, iż choroba ta jest nieuleczalna, jednak dzięki odpowiedniej diecie można znacznie złagodzić jej objawy. Należy stosować dietę bezglutenową, zrezygnować na zawsze ze spożywania pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Nieleczone schorzenie, a także niestosowanie diety może powodować groźne powikłania. Należą do nich między innymi osteoporoza, marskość wątroby, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, a także niedożywienie. Choroba ta jest uwarunkowana genetycznie, często daje nietypowe objawy.

Należy zatem jak najszybciej udać się do specjalisty w przypadku podejrzenia tego schorzenia. Dzięki odpowiednim badaniom lekarz może postawić odpowiednią diagnozę. Należy pamiętać, iż choroba ta może ujawnić się w każdym wieku, jednak najczęściej jest wykrywana u osób dorosłych. Warto zachować czujność w przypadku, kiedy w rodzinie występuje to schorzenie. Lekarz po przeprowadzeniu wstępnego wywiadu kieruje pacjenta do poradni gastroenterologicznej. Kolejnym krokiem jest wykonanie odpowiednich badań, na podstawie których można potwierdzić lub wykluczyć tę chorobę.