Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseoxo/domains/urbassc.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Instrukcja działania fermentatora do piwa - URBASSC Nowoczesne wnętrza

Instrukcja działania fermentatora do piwa

Fermentor do piwa to dowolne naczynie używane przez browarów do przechowywania brzeczki podczas fermentacji. Fermentory mogą, ale nie muszą, mieć końcówki chłodzące, zawory wlotowe / wylotowe, izolację, pokrywy, wartości ciśnienia, urządzenia czyszczące, sondy temperatury i koła. Fermentory są wykonane z różnych materiałów, w tym z tworzywa sztucznego, szkła, stali nierdzewnej, drewna, stali węglowej i betonu.

Gdzie można znaleźć fermentatory do piwa?

wytrzymały fermentator do piwaNanobrewery lub komercyjne browary warzące mniej niż 5 baryłek (BBL) (155 litrów / 587 litrów / 5,9 hl) na partię, mają wiele opcji, jeśli chodzi o wybór fermentora, ponieważ ich małe partie można umieścić w szerokiej gamie łatwych -w celu uzyskania naczyń. Ta kolumna obejmie to, co zwykle dzieje się podczas fermentacji i starzenia w systemie fermentacyjnym, przykłady systemów fermentacji używanych przez komercyjne browary oraz strategie dostępne dla nanobrowarów. Co to jest system fermentacji? System fermentacji to cały proces używany przez browarów do przechowywania i kontrolowania procesu fermentacji i dojrzewania, a czasami obejmuje kondycjonowanie. W przypadku warzelników należy unikać aluminium lub pokruszonej emalii, ponieważ te 2 garnki sprawią, że piwo będzie miało dziwny smak, garnek do parzenia służy do gotowania składników piwa, a zatem rozpoczyna proces fermentacji. Cała akcja zaczyna się w głównym fermentatorze; od tego zaczyna się ta niesamowita rzecz. Główny wytrzymały fermentator do piwa musi pomieścić co najmniej 26 litrów i musi mieć szczelne zamknięcie; śluza i gumowy korek. Należy upewnić się, że kupując taki, jest on wykonany z plastiku spożywczego, dzięki temu nic nie dostanie się ani nie ucieknie. Śluza powietrzna to poręczny gadżet, który pozwala C02 uciec – jest to konieczne, bo wybuchnie; jednocześnie nie wpuszcza świeżego powietrza. Śluza pasuje do gumowego korka, a ten korek pasuje do górnej części głównego fermentora. Śluza umożliwia ucieczkę CO2, bez wyrzucania na ściany, sufit, podłogę i gdziekolwiek indziej. Śluzy mają różne kształty i rozmiary, ale mają tę samą podstawową konstrukcję: jedna lub więcej komór, które przechowują płyn i tworzą barierę między naszym piwem a otaczającym powietrzem zawierającym mikroorganizmy, których nie chcemy w swoim piwie.

Ten wąż musi mieć ponad 5 stóp długości i być wykonany z tworzywa sztucznego nadającego się do kontaktu z żywnością, nie może być również dziurawych ani zatkanych i musi być zawsze czysty. Wąż ten służy do przenoszenia piwa z jednego systemu do drugiego. Śluzy odgrywają istotną rolę w procesie warzenia piwa. Zwykle są dostarczane z zestawem startowym do warzenia piwa.