Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseoxo/domains/urbassc.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Olej z rokitnika w zbilansowanej diecie - URBASSC Nowoczesne wnętrza

Olej z rokitnika w zbilansowanej diecie

Rokitnik jest krzewem uprawianym w wielu krajach ze względu na swoje małe wymagania glebowe i dużą wytrzymałość na trudne warunki środowiskowe. Wytwarza owoce, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, mogą być spożywane na surowo, a także przyrządzane w formie przetworów i soków. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C bardzo często rokitnik zastępuje w kuchni cytrynę. Podczas obróbki termicznej owoce tracą niewiele kwasu askorbinowego i dzięki temu skuteczność działania zwłaszcza w sokach i przetworach nie traci na mocy.

Przeciwzapalne działanie oleju z rokitnika

rokitnik olejZ rokitnika, zarówno z owoców, jak i z nasion wytwarza się także oleje, wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Coraz częściej olej z rokitnika stanowi składnik zbilansowanej diety, gdyż jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne flawonoidy i witaminy z grupy A i E. Wytwarzany w procesach tłoczenia na zimno, ma bardzo charakterystyczny cierpko-kwaśny intensywny smak. Może być spożywany w formie kapsułek lub klasycznego oleju, a także stosowany zewnętrznie. Najbogatszy skład w substancje wspomagające działanie wielu układów, posiada rokitnik olej otrzymywany z pulpy owocowej i nasion doceniony jest również w przemyśle farmakologicznym. Jest stosowany na liczne uszkodzenia skórne wywołane temperaturą, nadmiernym promieniowaniem słonecznym, a także pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej oraz innych części ciała. Ekstraktowany na zimno, pozwala zachować wszystkie wartości i składniki odżywcze i skutecznie oddziałuje na procesy zachodzące w komórkach. Codzienne spożywanie oleju, w regularnych dawkach, wspomaga procesy trawienne organizmu, usprawnia działanie układu pokarmowego i reguluje pracę jelit. Ze względu na zawarte w rokitniku fitosterole neutralizujące wolne rodniki, opóźnia procesy związane ze starzeniem komórek. Wspomaga procesy regeneracyjne w warstwach skóry, zwłaszcza naskórka, usuwa stany zapalne, a także reguluje procesy związane z gospodarką wodno-lipidową w organizmie.

Swoje właściwości zawdzięcza bogatym związkom fenoli, fitosteroli i flawonoidów oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym. Dzięki regulacji procesów przemiany materii na poziomie komórkowym, reguluje poziom cholesterolu we krwi, usprawnia działanie układu krążenia i minimalizuje ryzyko chorób serca i wystąpienia udaru. Ceny oleju uzależnione są od procesu związanego z jego wytwarzaniem oraz składników w nim zawartych. Najdroższe otrzymywane są w procesie ekstrakcji z pulpy owocowej i posiadają w składzie najbogatszą gamę czynnych substancji aktywnych pochodzenia roślinnego.