Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseoxo/domains/urbassc.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Produkcja sianokiszonki w balotach - URBASSC Nowoczesne wnętrza

Produkcja sianokiszonki w balotach

Produkowana obecnie folia znajduje bardzo wiele zastosowań w przemyśle reprezentowanym przez różnorodne branże. Wynika to z wielu aspektów ale podstawowym jest możliwość wytwarzania powłok foliowych o wyjątkowo zróżnicowanych właściwościach fizycznych i chemicznych. W zależności od surowca i sposobu wytwarzania można uzyskać folię przydatną dla konkretnej branży. Wiele z nich znajduje zastosowanie w rolnictwie.

Sianokiszonka uzyskiwana w warunkach polowych

owijanie bel sianokiszonkiProdukcja sianokiszonki ma ogromne znaczenie w rolnictwie gdyż jest podstawową paszą naturalną używaną w hodowli bydła mięsnego i mlecznego. Stanowi naturalne źródło białka niezbędnego do właściwego wzrostu zwierząt i produkcji mleka. Sianokiszonkę pozyskuje się w wyniku pokosu traw, które zostają poddane procesowi fermentacji. Prawidłowa fermentacja musi przebiegać w warunkach absolutnie beztlenowych co wymusza bardzo szczelne zamknięcie siana zebranego w tzw. balot. Do wymuszenia właściwej fermentacji beztlenowej używa się specjalistycznego agrostretchu o specjalnych właściwościach. Jest to folia o szerokości 500 lub 750 mm o dwustronnej kleistości, rozciągliwości, odporności na przebicia i oddziaływanie agresywnych warunków atmosferycznych oraz promieniowania UV. Jest ona produkowana w kolorze mlecznym, zielonym lub czarnym aby nie przepuszczała szkodliwych promieni słonecznych. Długość nawoju folii wynosi pomiędzy 1000 a 2000 metrów bieżących (w zależności od producenta) co sprawia, że prace mogą być wykonywane długofalowo bez zbędnych przerw. Zamykanie balotów w folię wykonuje się za pomocą specjalnych owijarek współpracujących z ciągnikami rolniczymi. Szczelne owijanie bel sianokiszonki pozwala na jej uzyskiwanie w warunkach polowych co nie generuje wysokich kosztów transportu i magazynowania. Baloty zamknięte w folii są pozostawiane na polach nawet na 12 miesięcy i tylko dzięki specjalnym właściwościom agrostretchu mogą przetrwać tak długi okres bez uszkodzeń i odgazowania cennej sianokiszonki. Folie do owijania balotów zgodnie ze swoimi szerokościami są określane w nomenklaturze fachowej symbolami 500 i 750.

Produkcja sianokiszonki w warunkach polowych jest możliwa wyłącznie dzięki specjalistycznemu agrostretchowi. Wynalezienie tej metody wytwarzania wysokobiałkowej paszy ogranicza w ogromnym zakresie koszty i czas produkcji. Porównując tradycyjne pryzmowanie wymagające przynajmniej dwóch warstw folii oraz transportu uzyskujemy bardzo jasną odpowiedź na pytanie o korzyści wynikające z zamykania balotów w folię.