Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseoxo/domains/urbassc.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Tapenada - ciekawa pasta z oliwek - URBASSC Nowoczesne wnętrza

Tapenada – ciekawa pasta z oliwek

Dla niektórych gotowanie jest codziennym obowiązkiem, jednak zajęcie to może stać się bardzo przyjemnym sposobem na spędzenie czasu. Warto poszukać sobie takich dań, które pasują do naszego gustu kulinarnego. Dobrym pomysłem jest również urozmaicanie swojej kuchni i próbowanie nowych rzeczy. Dania charakterystyczne dla innych krajów mogą być naprawdę ciekawe. Możemy również znaleźć takie gotowe produkty, dzięki którym przyrządzane przez nas posiłki staną się ciekawsze.

Pasta z oliwek jako dodatek do potraw

tapenada z czarnych i zielonych oliwekIstnieje wiele bardzo prostych produktów, dzięki którym możemy uczynić różne potrawy ciekawszymi oraz smaczniejszymi. Dużą popularnością cieszą się dania kuchni śródziemnomorskiej. Mają one swoich miłośników na całym świecie. Nie potrzebujemy sięgać po skomplikowane przepisy, by móc spróbować smaków charakterystycznych dla tego zakątka. Dużą popularnością cieszy się tapenada z czarnych i zielonych oliwek. Pasta ta może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. Jej skład jest bardzo prosty, jednak połączenie odpowiednich składników daje naprawdę ciekawy efekt. Oprócz oliwek, które stanowią jej podstawę, do takiej pasty dodaje się różnorodne dodatki. Może to być czosnek, kapary, oliwa z oliwek oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Taka pasta świetnie sprawdza się na kanapkach. Wystarczy lekko podpiec bagietkę czy ulubiony chleb, a następnie nałożyć na niego tapenadę. Takie połączenie smakuje naprawdę ciekawie. Tego rodzaju przekąska może się świetnie sprawdzi na imprezę – jest bardzo prosta w przygotowaniu, a robi świetne wrażenie. Tapenada może być jednak wykorzystywana w różnych potrawach. Dobrze pasuje do różnorodnych sałatek, wzbogacając ich smak. Możemy ją także dodać do makaronu – jest to pomysł na bardzo proste danie, które jednocześnie jest efektowne. Pasta z oliwek ma mocny, charakterystyczny smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jej niewielka ilość wystarczy, by urozmaicić niejedno danie.

Pasta z dwóch rodzajów oliwek jest bardzo prostym sposobem na urozmaicenie potraw. Możemy ją dodawać do sałatek czy makaronów. Najczęściej spotyka się jednak kanapki z tapenadą. Możemy je przygotować na zimno albo podpiec pieczywo, by nabrało chrupkości. Na taką kanapkę możemy położyć jeszcze swoje ulubione warzywa – świetnie sprawdzi się pomidor, sałata czy ogórek. Takie kanapki są świetnym pomysłem na śniadanie czy kolację, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Możemy nimi zaskoczyć również gości – z pewnością będą zachwyceni.