Użyteczna maszynka do makaronu

Samodzielne przygotowywanie posiłków jest oczywiście tradycją, ale także czymś co znów zaczyna być coraz popularniejsze. Wiele form jedzenia, których do niedawna jeszcze się nie wykonywało, dziś z chęcią się próbuje. Doskonałym przykładem jest chociażby makaron, który znów coraz częściej można spotkać wyrabiany w wielu domach. Taki makaron jest oczywiście zdrowszy i bardziej treściwy, a dodatkowo jego przygotowanie jest satysfakcjonujące.

Odpowiednia maszynka do przygotowania makaronu

stalowa maszynka do makaronuMakaron występuje w bardzo różnych formach, najczęściej wykorzystuje się jego włoskie wariacje, które zdecydowanie zdominowały dzisiejszy świat kulinarny. Niesamowicie można spotkać takie rodzaje jak penne, spaghetti, tagliatelle, czy też tortellini (które są kluskami, które można w łatwy sposób na takiej maszynce przygotować), gdzie sprzedawane są one praktycznie wszędzie. Ostatnimi czasy popularność zyskały także azjatyckie makarony takie jak udon oraz soba. Oczywiście wszystkie z nich bez problemu można wykonać w domu, jednak jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt. Taka stalowa maszynka do makaronu jest absolutnie wystarczająca, elektronika nie jest czymś wymaganym, a wiele osób nawet uważa, że makaron wykonany ręcznie ma lepszą teksturę i smak. Ciasta na makaron wykonuje się z różnych składników, najpopularniejsze dwa to oczywiście różne rodzaje mąki i woda. Reszta zależy od rodzaju wykonywanego makaronu, czy doda się do niego jajka, czy na przykład sodę oczyszczoną lub wodę typowo alkaliczną. Zdecydowana większość makaronów musi zostać kilkakrotnie zwałkowana aby uzyskać wystarczająco cienkie ciasto o odpowiedniej konsystencji. Zależnie od rodzaju makaronu i grubości jaką chce się uzyskać, można ten proces powtarzać nawet do kilkunastu razy. Maszynka jest tutaj obowiązkowym sprzętem, dzięki któremu przez cały czas można kontrolować ciasto i nie przylepia się ono. Taka maszyna posiada specjalną korbkę służącą do obsługi małych wałków odpowiadających za ściskanie ciasta. To z ich użyciem wpierw się je formuje. Następnie należy je właściwie ukształtować, do czego wykorzystuje się specjalne elementy odpowiedzialne za cięcie. Ilość dostępnych opcji zależy od maszynki, jednak zawsze będziemy w stanie wykonać taki makaron jak spaghetti.

Niektóre makarony wymagają ręcznego uformowania, jednak wykonanie ciasta bez maszynki jest niemożliwe. To ona pozwala je właściwie uformować i uzyskać odpowiednią konsystencję. Takie działanie z ręcznym wałkiem jest niesamowicie ciężkie i nikt się go nie podejmuje, gdyż łatwo w takim przypadku zniszczyć ciasto, które będzie się lepić i nigdy nie uzyska tak dobrej tekstury i grubości, jak możliwe jest to w maszynce ręcznej specjalnie do tego przeznaczonej.