Wartościowe masło orzechowe

Zdrowe odżywianie powinno być priorytetem dla każdego z nas, ponieważ pożywienie jest źródłem cennych witamin i minerałów oraz podstawowych składników odżywczych. Warto urozmaicać dietę, aby nie nastąpiły braki konkretnych składników. Najlepszym sposobem jest włącznie do codziennego jadłospisu orzechy, które są cennym źródłem witamin, białka i kwasów Omega 3 i Omega 6.

Dlaczego masła z orzechów są tak popularne?

masła orzechowe zdroweNajgorsze co możemy zrobić dla naszego organizmu, to spożywać żywność przetworzoną z dużą zawartością stabilizatorów i konserwantów. Zbyt duża ilość słodyczy w diecie też szkodzi dlatego warto je mocno ograniczyć i najlepiej zastąpić zdrowymi produktami. Dobrym pomysłem będą masła orzechowe zdrowe są dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez czy żelazo. Ponadto masło orzechowe zawiera spore ilości kwasów Omega 3 i Omega 6, które są niezbędne naszemu organizmowi do codziennego funkcjonowania. Jedynym minusem tego produktu może być kaloryczność, która w stu gramach wynosi około sześćset kalorii. Jednak może to być także zaletą, ponieważ po pierwsze masło powoduje uczucie sytości, a po drugie wystarczy go spożywać w niewielkiej ilości. Choć słoiczek masła orzechowego będziemy przez dłuższy czas konsumować, to jednak cena od dwudziestu do czterdziestu złotych, jest dość wysoka. Dlatego też niektóre osoby decydują się na samodzielne przygotowanie masła orzechowego, ponieważ jest to bardzo proste zadanie. Wystarczy wybrane orzechy wrzucić do blendera i mielić je przez dłuższy czas, do uzyskania płynnej konsystencji. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet przez wiele miesięcy bez obawy o jego świeżość. W sklepach znajdziemy przede wszystkim masła z orzechów nerkowca, laskowych, włoskich czy arachidowych, ale można je zrobić ze wszystkich rodzajów orzechów. Jeżeli chcemy je kupić gotowe, to najlepiej przy ich wyborze kierować się składem, ponieważ niektórzy producenci dodają do nich cukier lub sól, aby urozmaicić smak.

Zdecydowanie najlepsze są naturalne masła orzechowe, które nie zawierają żadnych dodatków. Bez obaw można je podawać dzieciom w umiarkowanej ilości, bo na pewno zasmakują im. Świetnie się też sprawdzą jako nadzienie domowych ciasteczek, jako polewa ciasta czy jako smarowidło do chleba. Z pewnością spożywając je na śniadanie, dostarczymy sobie sporej dawki energii na cały poranek. Dzięki szerokiemu zastosowaniu, masła orzechowe zyskują coraz większą popularność wśród osób zdrowo odżywiających się.