Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseoxo/domains/urbassc.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Zdrowy lunch firmowy - URBASSC Nowoczesne wnętrza

Zdrowy lunch firmowy

Ponad połowa (56%) zatrudnionych Amerykanów, którzy zazwyczaj jedzą lunch w pracy, ma problemy z zapewnieniem sobie zdrowego posiłku, a ponad dziewięciu na dziesięciu jest zainteresowanych zapewnieniem sobie zdrowszego lunchu w pracy – wynika z sondażu przeprowadzonego przez American Heart Association i firmę gastronomiczną Aramark. Ponad trzy czwarte badanych twierdzi, że są bardziej skłonni do podejmowania zdrowszych decyzji w innych porach dnia, jeśli jedzą zdrowo podczas lunchu.

Budowanie zdrowych nawyków obiadowych w pracy

zdrowe obiady firmowe - ŁódźBadanie zostało przeprowadzone online przez The Harris Poll wśród 907 zatrudnionych amerykańskich dorosłych w wieku 18 lat i więcej, którzy twierdzą, że zazwyczaj jedzą obiad w godzinach pracy. Dr Anne Thorndike, wiceprzewodnicząca Komitetu Żywienia Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca i profesor stowarzyszony w Harvard Medical School, powiedziała, że wyniki mogą mieć daleko idący pozytywny wpływ – „Zrozumienie tego, co pracownicy jedzą na lunch w typowy dzień roboczy i jakie czynniki wpływają na ich wybory, pomaga nam opracować strategie poprawy spożycia żywności z wielopoziomowym podejściem poprzez systemy żywnościowe, społeczności i jednostki”. Zainspirowany współpracą z American Heart Association, Aramark pracował nad poprawą żywienia w swoim menu na uczelniach wyższych i uniwersytetach, w kawiarniach szpitalnych i w miejscach pracy. Inicjatywa ta doprowadziła do zmniejszenia o 15% średniej ilości kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu oraz znacznego wzrostu ilości owoców, warzyw i całych ziaren w zestawach obiadowych. Coraz więcej firm zapewnia swoim pracownikom firmowy catering obiadowy (np. zdrowe obiady firmowe – Łódź). Pyszny, zdrowo przyrządzony lunch dostarczany do biura każdego dnia to różnica w odczuciach pracowników wobec firmy, w której pracują. Prosty gest podania darmowego jedzenia w pracy zwiększa morale i wydajność pracowników, zmniejsza ich rotację, i pozytywnie wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie.

Wiele firm cateringowych posiada bogatą ofertę zdrowych i łatwych do zamawiania zestawów obiadowych, obejmujących m.in. pyszne kanapki dla smakoszy wypełnione świeżymi składnikami oraz zdrowe i pożywne sałatki niemalże każdej odmiany. Korporacyjny lunch w takiej właśnie formie jest dobry dla umysłu, zdrowia i produktywności pracownika – plus, nie obciąży go jak tłusty lub ciężki obiad. Lunch to ważny posiłek dla wszystkich. Dostarcza energii i składników odżywczych, dzięki którym ciało i mózg pracują wydajnie przez całe popołudnie.